Pages

About Me

My photo
Permatang Pauh, Penang, Malaysia
Isteri kpd Nor Shariman,Ummie kepada 2 Lil Sweetie Pie MUhammad Akhil Hakimi & Beautiful DarLin Qaseh Umairah..

Renunglah Kita Bersama

HIDUP BERTANGGUNGJAWAB

Allah SWT telah berpesan dalam QS.4:34, "Arrijaalu qawwaamuunaa 'alan nisaa-i" (laki-laki adalah pemimpin bagi wanita). Pesan ini tidak mengindikasikan diktatoriat seorang laki-laki, melainkan memerintahkan pelaksanaan sebuah tanggung jawab kepada laki-laki. Seorang laki-laki bertanggung- jawab atas semua yang berada dalam tanggungjawabnya. Bila ia sudah menikah, maka ia bertanggungjawab memenuhi kebutuhan keluarganya. Oleh karena itu, bila ada seorang istri yang ke luar rumah untuk mencari nafkah dalam rangka memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar suaminya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Demikian pula bila seorang anak ke luar rumah untuk memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar ayahnya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Bila jawabannya adalah, "Ikhtiar suami/ayah belum maksimal!" , maka sesungguhnya laki-laki itu (suami/ayah itu) tergolong lak-laki yang dzalim. Ia telah melanggar QS.4:34, ia telah melalaikan tanggungjawabnya. Ia telah menyebabkan terjadinya eksploitasi istri/anak dalam keluarganya. Dengan demikian ia telah merusak tatanan masyarakat, karena gagal menata dan mengelola keluarganya, yang merupakan bagian dari masyarakat.

Thursday, April 14, 2011

Best Fren tu mcm mana??

Assalamualaikum.....
ha..n3 kalini kaitannye dgn BFF ( best fren foeva ) lah.......apa pendapat korang makna kata kawan baik/best fren/ sahabat?? pada aku sama je......tp nilai kawn baik ni xde tandingnye... cemana kawan baik tuh? korang fikir sendiri ha.....hahahaha....

nak citer,last week aku balik Jenderam sbb ade keje la....setel keje aku lepak dgn kawan baik aku since study....kami lepak kat Mines...... :)... aku usung Qaseh dan Masri ( my Lil Brother.....) apa salahnye bwk dia kan....ade kwn...tp sygnye pic PakCu xd
e...xpe.....ade tersemat dlm ati.....

ok Best Fren Forever aku ialah...jeng jeng jeng..... Nadia N
ursyafiza Bt Che Omar....dok Bandar baru Bangi.....hehehehe..tu je lah kot....availabel lg okeh??hahahahahah......


ini my Lil' Princess Qaseh Umairah Bt Nor Shariman.....aik??mana lg sorang? time ni sy kena gi CIAST, so akhil stay dgn abah....kalini bwak BB pulak....sbbnye "bb dok dgn abah..abg akhil ikut ummie ..." <---itulah ayat akhil.....jd untuk jd seorang ibu yg tidak berat sebelah dlm kasih syg.....dua2 dh pernah follow ummie bila ummie kena outstation..... ( mcm mana pun ummie tgglkan akhil...hati ummie xpernah stop fikir "akhil buat ape ye...." "tdo dh ni time tdo akhil..."
ala..byk la...xyah tulis semua.... :)

4 comments:

princess said...

oitt..oittt...buat iklan ke nih..kekeke....btw...ang nih dari dulu suke silap eja nama aku...Nurshafiza laa...not nursyafiza....hadOiii laaa kawan sapa la nihhh.....isk.iskk...

EvisuKyme said...

hehehehh..ye ke...xpe...sbb aku je kawan ko yg slalu slh eja nama ko..org lain mana de..semua eja betull tu le klebihan kwn ni...hahahah

princess said...

Hahaha..YolA....ko Mmgggg.....err..ko tanyer ape makna bes fwen ea..?? nak aku jawabkan ke..? ape makna besfwen nih..??? kekeke....hihihi....

EvisuKyme said...

boleh...jawab je lah kalo ko nak jwab....sbb dah aku tanya kan...hahahaha

Post a Comment