Pages

About Me

My Photo
Permatang Pauh, Penang, Malaysia
Isteri kpd Nor Shariman,Ummie kepada 2 Lil Sweetie Pie MUhammad Akhil Hakimi & Beautiful DarLin Qaseh Umairah..

Renunglah Kita Bersama

HIDUP BERTANGGUNGJAWAB

Allah SWT telah berpesan dalam QS.4:34, "Arrijaalu qawwaamuunaa 'alan nisaa-i" (laki-laki adalah pemimpin bagi wanita). Pesan ini tidak mengindikasikan diktatoriat seorang laki-laki, melainkan memerintahkan pelaksanaan sebuah tanggung jawab kepada laki-laki. Seorang laki-laki bertanggung- jawab atas semua yang berada dalam tanggungjawabnya. Bila ia sudah menikah, maka ia bertanggungjawab memenuhi kebutuhan keluarganya. Oleh karena itu, bila ada seorang istri yang ke luar rumah untuk mencari nafkah dalam rangka memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar suaminya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Demikian pula bila seorang anak ke luar rumah untuk memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar ayahnya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Bila jawabannya adalah, "Ikhtiar suami/ayah belum maksimal!" , maka sesungguhnya laki-laki itu (suami/ayah itu) tergolong lak-laki yang dzalim. Ia telah melanggar QS.4:34, ia telah melalaikan tanggungjawabnya. Ia telah menyebabkan terjadinya eksploitasi istri/anak dalam keluarganya. Dengan demikian ia telah merusak tatanan masyarakat, karena gagal menata dan mengelola keluarganya, yang merupakan bagian dari masyarakat.

Tuesday, November 26, 2013

MYEG....OK KE SERVIS?

Assalamualaikum......
hangen lah sangat kan pasal MYEG ni......personal pendapat aku,MYEG adalah satu sistem pembayaran secara online yg sgt efektif...tapi masalahnye staf dia yg dibahagian cawangan dekat tempat aku ni yg bermasalah (maybe sorang dua,tapi yg pasti mamat sorang ni lah....)

1st time aku guna MYEG roadtax ni sgt lah aku bangga...pagi aku payment before 11am (katanye sebelom kul 11am,ptg dpt dah roadtax kita..) ye betul,petang tu aku dpt terus roadtax aku...tahun 2011....senang kan?

so 2012 pun aku guna lagi online MYEG ni rew roadtax.....tapi hampa...aku call cawangan dia,dia kata bdk dah keluar nk gi hantar....aku tunggu² xde...habeh dah 1 hari...esoknye aku tunggu lagi,sure pagi dah hantar (xde lah kul 8am terpacak depan pintu )....dorang bg aku mobile no dia..caku call byk kali xjwb...skali aku guna henpon kantoi!!dia kata dia ada keje kat luar lewat sket dia hantar....then aku pun tunggu lah....hangen mmg hangen dah lah kan....skali xsampai 10min bdk tu smpai muka baru bangun tdo ...boleh agak kan cemana....dah sign amek roadtax....ok lah..lega...

hah!!!!! hampeh!! tahun  ni pun sama......mmg *&^%$ lah.....sakit hati....aku call company dia...tanya lah apa yg patut,depa jwb nnt sy cek dulu then sy return call...tunggu dkt 10min xreturn call,sudahnye aku yg call sendiri....dibagi no fon despatch tuh....

2.15pm : aku call balik cawangan MYEG tu dan bdk despatch tu cek status katanye xde dlm sistem?????!!!!!

aku call customers service...7x nenek tu membebel,baru le ade yg pickup call...aku pun sok sek soksek lah....dia nak cek dlm sistem dulu...aku bgtau detail payment...Approve okay.....haduihai.....dan dia nak call aku before 5pm.....hampeh kan MYEG???



**dah tiba² kakak tu ckp "tadi ade sent email kan?
**a'ah saya ade buat complained tadik :)


Friday, November 15, 2013

Assalamualaikum....fuhh! fuh!!

Assalamualaikum....aduhai berhabuk...bukan apa...xsempat nak update...cuba jugak lah luang kan masa nak updated....nak share sket pic .....


Eid Fitri 2013

 Gambang Safari,Kuantan dgn my family

 the kezens...Cik Baby je sorang gurl... :)


Abam Akhin & Cik Baby + Jessica :)

Thursday, June 6, 2013

Salam Israq Mikraj...

Assalamualaikum wbt 
Selamat berpuasa pada rakan-rakan yang berpuasa sunat hari ini ... ;)
Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambanya (Muhammad) pada malam hari dari MasjidilHaram (di Mekah) ke Masjid Al-Aqsar (Palestin), yang kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadaNYA tanda-tanda (kebesaran & kekuasaan) kami. Sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetauhi. 
 **Surah Al-Isra ayat 1**

 ✿ Seksaan Wanita Yg Dilihat oleh Rasulullah Semasa Israk Mikraj ✿

❣ perempuan yg digantung dgn rambut dan otak di kepalanya mendidih..
••► Mereka adalah perempuan yg tidak mahu melindungi rambutnya drpd dilihat lelaki lain..

❣ perempuan yg digantung dgn lidahnya dan tangannya dikeluarkan daripada punggung dan minyak panas dituangkan ke dlm kerongkongnya...
••► Mereka adalah perempuan yg suka menyakiti hati suami dgn kata²nya..

❣ perempuan digantung buah dadanya dari arah punggung dan air pokok zakum dituang ke dlm kerongkongnya...
••► Mereka adalah perempuan yg menyusui anak orang lain tanpa keizinan suaminya...

❣ perempuan diikat dua kakinya serta dua tangannya sampai ke ubun dan
dibelit beberapa ular dan kala jengking...
••► Mereka adalah perempuan yg boleh solat dan berpuasa tetapi tidak mahu mengerjakannya, tidak berwuduk dan tidak mahu mandi junub.. Mereka sering keluar rumah tanpa mendapat izin suaminya terlebih dulu dan tidak mandi iaitu tidak bersuci selepas habis haid dan nifas..

❣ perempuan yg makan daging tubuhnya sendiri manakala di bawahnya ada api yang menyala..
••► Mereka adalah perempuan yg berhias untuk dilihat lelaki lain dan suka menceritakan aib orang lain..

❣ perempuan yg memotong badannya sendiri dengan gunting dari neraka..
••► Mereka adalah perempuan yg suka memasyhurkan diri sendiri supaya orang melihat akan perhiasannya...

❣ perempuan yg kepalanya seperti kepala babi dan badannya pula seperti keldai..
••► Mereka adalah perempuan yang suka mengadu domba dan sangat suka berdusta...

❣ perempuan yg rupanya berbentuk anjing dan beberapa ekor ular serta kala jengking masuk ke dalam mulutnya dan keluar melalui duburnya..
••► Mereka adalah perempuan yang suka marah kepada suaminya dan memfitnah orang lain..

:: Perempuan adalah yg paling senang nak masuk syurga, dan perempuan juga lah yg paling ramai menghuni neraka. 


 

Friday, May 3, 2013

Warded!!

Assalamualaikum...
kepada yang call saya nk buat tempahan,maaf sangat2 sbb terpaksa tolak...sebenarnya Sabtu lepas anak sulung saya deman dan admitted KPJ Perda....positif Influenza B......

selang 2 hari (Isnin pagi ) adiknye pulak Qaseh admit positif Rota Virus....itulah sebabnye saya xdpt terima order...inshaAllah mulai minggu depan saya buka order...

kita share sket pic...

Day 1 Sabtu 27/4.2013

Isnin 29/4/2013 ( Day 1)


belom dpt katil,tunggu org seblah discharge


lembek muntah2 dan cirit

 Perkampungan day 1





                                                                          3 Mei 2013

bila doc kata "kalau ptg ni xde apa2...boleh discharge.."suka kemain lah...


Sabtu..masih sehat

Saturday, April 13, 2013

6 thn dahulu...inilah kad jemputan i :)


dulu nama yg nak menikah 
Mas Ayu bt Mohd Zahar
Nor Shariman B. Nor Rashid

26 Mei 2007

kad ni ade byk...so turunkan kat adiklelakinye..... :)

Friday, March 15, 2013

Anak² Mak Lela Dan Ayah Jone

Assalamualaikum....

saja saya nak upload gambar anak² saya dgn Mak & Ayah depa...kalau ditanya
"baby anak sapa?"
"baby anak ayah..."

pernah tersasul dipanggilnye saya mak,abhnye ayah.....see?
syukur sgt sbb dikenalkan dgn keluarga Abg Zul dan Kak Lela...masa ssh mencari pengasuh utk Qaseh dan Akhil,sbb Mama Eda xdpt nak ngasuh lg sbbnye ketika itu arwah opah dah tak sehat.....

tak sangka Qaseh akan manja mcm tu skali dgn Mak...


ketika ni Qaseh nak masuk 11bulan...akhil 2thn 1/2 kot

 after birthday 1 yr..baby demam...dgn mak jugak yg senang...


ini lah Mak dan ayah Baby ngan Akhil....
masa ni baby baru je celebrate birthday...


**indahnye saat ini...nnt dah besar Baby dgn  Abg AKhil jgn lupa mak ngan ayah...

Thursday, March 14, 2013

Ketam Masak Lemak Cili Api

Assalamualaikum....
kembali bersiaran bab lauk² ni...saya ni hari coti ujung minggu lah boleh nak masak yg luar dari biasa,walopun biase je lauk tu... :)

En. Suami yg gagah teringin lah nak makan ketam ...makanya cari² dapat...so menu hari ahad lepas

Ketam Masak Lemak Cili Api


Bahan²

- cili api *ditumbuk
-bwg besar*
-santan
-serai *ketuk² saja
-kunyit idop ( cek pakai serbuk kunyit saja )
- garam seckup rasa

caranya :
1. cek rebus semua bahan bg didih

2.lepas tu masukkan santan. kacau sentiasa sbb
 nnt santan tu berketul kalau xdikacau sampai mendidih

3.dah dpt rasa secukupnye, masukkan ketam yg dah di bersihkan tadi.....