Pages

About Me

My photo
Permatang Pauh, Penang, Malaysia
Isteri kpd Nor Shariman,Ummie kepada 2 Lil Sweetie Pie MUhammad Akhil Hakimi & Beautiful DarLin Qaseh Umairah..

Renunglah Kita Bersama

HIDUP BERTANGGUNGJAWAB

Allah SWT telah berpesan dalam QS.4:34, "Arrijaalu qawwaamuunaa 'alan nisaa-i" (laki-laki adalah pemimpin bagi wanita). Pesan ini tidak mengindikasikan diktatoriat seorang laki-laki, melainkan memerintahkan pelaksanaan sebuah tanggung jawab kepada laki-laki. Seorang laki-laki bertanggung- jawab atas semua yang berada dalam tanggungjawabnya. Bila ia sudah menikah, maka ia bertanggungjawab memenuhi kebutuhan keluarganya. Oleh karena itu, bila ada seorang istri yang ke luar rumah untuk mencari nafkah dalam rangka memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar suaminya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Demikian pula bila seorang anak ke luar rumah untuk memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar ayahnya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Bila jawabannya adalah, "Ikhtiar suami/ayah belum maksimal!" , maka sesungguhnya laki-laki itu (suami/ayah itu) tergolong lak-laki yang dzalim. Ia telah melanggar QS.4:34, ia telah melalaikan tanggungjawabnya. Ia telah menyebabkan terjadinya eksploitasi istri/anak dalam keluarganya. Dengan demikian ia telah merusak tatanan masyarakat, karena gagal menata dan mengelola keluarganya, yang merupakan bagian dari masyarakat.

Monday, February 2, 2009

Testing Suara..1..2..3

video

7month
















Akhil 7month (dlm keta )

video

dlm keta otw balik umah...cian boy..pagi petang teman mummy gih keje...

Terkujat aku dibuatnye...

harini 2Feb 2009...anakku Muhammad Akhil Hakimi dah genap 8bulan....semakin hari semakin berubaha pe'el dia tuh...ape buley buat...org tgh membesar kan...smlm pg aku bg dia mandi stil dlm bath tab dia tuh...boleh tak dia bangun duduk (maybe support pemegang tuh) air dlm besen tu ditepuk² basah lah lantai aku...tetiba tgh aku nk sabun badan dia..dia mcm melonjak,fuh sib xtersembam ke lantai....kalau tak teruk aku 3 hari 3mlm kena "hamput" dgn tokba (atok aku lah...blom lg yg lelain..) kecut gak perut aku..

so setel lah bab mandi,time nk bg pakai bj pulak...ya rabbi...punye lah ssh,kadang tu takut aku dibuatnye!tgh pakaikn pampers dia boley pusing bdn...mcm nak tergeliat je...isk....( cemana la aku masa kekecik dulu eh?cian mama aku...skrg turn aku pulak lah...ha..RASAKAN....)