Pages

About Me

My photo
Permatang Pauh, Penang, Malaysia
Isteri kpd Nor Shariman,Ummie kepada 2 Lil Sweetie Pie MUhammad Akhil Hakimi & Beautiful DarLin Qaseh Umairah..

Renunglah Kita Bersama

HIDUP BERTANGGUNGJAWAB

Allah SWT telah berpesan dalam QS.4:34, "Arrijaalu qawwaamuunaa 'alan nisaa-i" (laki-laki adalah pemimpin bagi wanita). Pesan ini tidak mengindikasikan diktatoriat seorang laki-laki, melainkan memerintahkan pelaksanaan sebuah tanggung jawab kepada laki-laki. Seorang laki-laki bertanggung- jawab atas semua yang berada dalam tanggungjawabnya. Bila ia sudah menikah, maka ia bertanggungjawab memenuhi kebutuhan keluarganya. Oleh karena itu, bila ada seorang istri yang ke luar rumah untuk mencari nafkah dalam rangka memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar suaminya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Demikian pula bila seorang anak ke luar rumah untuk memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar ayahnya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Bila jawabannya adalah, "Ikhtiar suami/ayah belum maksimal!" , maka sesungguhnya laki-laki itu (suami/ayah itu) tergolong lak-laki yang dzalim. Ia telah melanggar QS.4:34, ia telah melalaikan tanggungjawabnya. Ia telah menyebabkan terjadinya eksploitasi istri/anak dalam keluarganya. Dengan demikian ia telah merusak tatanan masyarakat, karena gagal menata dan mengelola keluarganya, yang merupakan bagian dari masyarakat.

Wednesday, December 30, 2009

Malas sungguh

aku nih malas sungguh lah nak updated...malas sbb keje aku terlalu melambak²...fenin²....
mkn pun xtentu...(tp xpe,kot bley diet ke....kalo bley...)nak upload pic anak² pun xsempat..cemana eh..adesesapa nak tulun updated??

Saturday, November 21, 2009

lama sungguh aku xupdated blog aku ni.....alhamdulillah,aku dah pun bersalin tuk yg 2nd nih on 14 Oct 2009/ 25 Syawal 9.18am...Baby Gurl named Qaseh Umairah....sedap tak nama umi n abah letak? byk aku nk story mori nih....xpe..nnt bila aku dah masuk opis aku nk stori smule n upload pic baru!!yehu!!!


Tuesday, September 1, 2009

Berbuka Pose di Hotel Brasmana, Kuala Perlis

harini (jumaat/28 ogos) abah(pakmentua) ajak berbuka kat sana..menu dia ok gak..pueh hati...cuti pun pjg..jln pun jauh..hehe..standard price RM60 je..makan lak Rm20 per head...saho Rm15 kot...tp kan.....aku seronok tgk family members yg lelain ade,kumpul adik badik, bergurau sesama sendiri...tapi aku tetap sedih..(sib ade hubby dgn anak kurang lah sikit..)tapi aku tetap berjauhan dr family...yg tinggal kat sini aku dengan beijan( tuh pun dia keje kt KL)..sunyi...raya pun dh 3x dgn in law...isk...aku rindu nk beraya kat kg aku di Jenderam..mmg suasana kampung tulen...

Wednesday, August 26, 2009


pergh!!!kecur air liur...ni actually menu mak...kami pat badik suka bangat!!maklumlah org minang lah katakan...hehehe...lauk ni buat saho...perghh laju je mkn....dh 2hari berturut abahnye suh buat lauk ni...kalau kuah ni kureng leh....

Monday, August 24, 2009

Juadah berbuka 2nd Day


hehehe..ni lah lauk aku umi masak 2nd day pose(weekend kan..)simple je...time akhil tdo terus start masak...tuh pun terhegeh²( sbb xcekap..)tp boleylah kan...cuma yg popiah basah tuh je abah bli balik dr keje...yg lelain tuh umi masak...
tadi gi bli brg kat tesco..punye lah sesak,org dok bli barang,sib lah akhil relax je...(umpan roti n memacam lah)...lauk yg aku suka tuh sardin masak sambal ( kalau mak yg masak lg sedap...)pehtu ade le sup sayo (sbb akhil nk mkn senang,dia suka sup )...yg selebeynye kalo rajin umi upload lg..hehehe.....lapo..harini dh 3rd day pose..yehu!!xlama lg nak raya...( ulpp..pose baru 3hari..)

Tuesday, August 11, 2009

Photo Albums at WiddlyTinks.com
Photo Tinks by WiddlyTinks.com

1st Try buat Ondeh- Ondeh Bonde....


hehehe..ni lah 1st time aku buat ondeh-ondeh (fav edi..tingat cite bulan pose dolu²).....xsangka jadik jugak...ye lah..amek recp pon tru fon aje..maklumlah...mak jauh,bapak jauh....huhuhu....dpt lah dlm 20bj....tp dah ade yg kena ngap...saje buat minum ptg..sesambil tgk akhil...nnt mak pak aku dh balik,aku nak jamu dorang tea time dgn ondeh² bonde....heheh...xsabar tggu 2010.....sabar....

Friday, August 7, 2009


My Beloved Son Muhammad Akhil Hakimi
2 June 2008 / 12:26 noon
Tanpa akhil,umi rasa kosong je...umi luvs u more than words...
dun wori darling,even ade adik soon...akhil still number 1...everybody knows...
perghh!!karat seh!!(luahan hati tuh....really...harini rasanye hari touching aku..)
Posted by Picasa

My 2nd Pregnant 2009...(6month)

Posted by Picasa

Alone in the dark

ermm..harini hari paling boring...actually asal jumaat je aku jd gini...xtau pase pe...xsuka hari cuti...bukan lah aku ni kuat keje,keje supe tuh gak..tp ntahlah..xdpt nk xplen....ade supe xde..baik xde dr ade...ha...ape yg ade ape yg yah ade??kadang tuh xtau cemana nak story mori..sbb xsume sama pendapat mcm aku..maybe aku ni melampau kot pendapatnye...
fikir pasal anak,seronok bila dh ada anak...tp bila anak tuh gi memana(tanpa aku as mak dia..) atau aku tinggalkan dia(sbbnye aku kena kusus..benci kusus) mesti rasa lain...xtau nak lalui cemana...anak tuh gifted kan...madu pun dia racun pun dia (mana de madu je sentiasa)...aku kalau boleh sume menda nak beli tuk dia..kiranya xmo dia kekurangan (tp berpada² lah...) nak bg nampak smart semedang....bersih, kemas...senyum je....tp bila dia sakit ke jatuh ke...aku akan rasa bersalah yg teramat sgt...aku mmg xbley terima kalau dia terjatuh akibat kecuaian...(mak aku ckp,kami adik badik xpernah jatuh...)tmpat bahaya buat pengadang (safety gate)....kalau xmo mkn jgn dicubitnye( cubit peha kanan,terasa peha kiri oOooo)...try lah even masuk sesuap..dia apa tau...kita yg dah tua bangka ni yg xreti fikir..nak mudah je....aku sedey oooOOo...rasa mcm mana aku sendiri xdpt nk describe....huhuhu..sedey...

Thursday, July 30, 2009

Lega dh abeh KOnvensyen...

fuh..lega dh abeh konvensyen..dh blk umah,dh jumpa anak.cian akhil selsema..umi n abah pun sama demam..rindu lah katakan..time kat konvesyen tuhade lak yg suspek H1N1...risau gile...
sib lah xde pape...alhamdulillah...
dh abeh konvensyen ni nk mula keje pulak..adeh..malasnye dgn idung beringus..menci..menci...
nak lepak umah je...xde mood nk keje....apepun dh setel dgn konvensyen..xyah jejauhan dr anak n hubby....kompem akhil windu dgn abahnye....tp paling akhil windu of coz kat umi...hehehe..... syorga bwh telapak kaki ibu wooo...ingat tuh....
k lah,nk get rest..t akhil dh bngun tdo xdpt nk ZZzzzZZZzzz.....

Wednesday, July 22, 2009

2day akhil start jalan..

video

akhil dok tetsing jln..lepas tuh testing kepala..

siap buat head banging..amek....

Tuesday, July 21, 2009

Akhil Dan Boley Jalan...

Actually akhil baru je pandai nak menapak...kiranya 13 Julai(mlm) dia try 3step wd..lps tu xmo jln dah....lepas tuh esok mlm nye..terus dia start jalan....sambil jln sambil sebut "baaaaa!! baaaaaaa!!"....kiranye moral support lah tuh....ade skali tuh punye xcited sampai buat heag banging ke lantai....kikikiki....actually mummy lah paling xcited...sbb akhil dh umo 1thn 1bln kan....so sekarang dh lega dah...cuma kena practise selalu lah....

Monday, July 13, 2009

Posted by Picasa

Pic At Zoo Taiping
















Trip To Zoo Taiping





4 hb July tuh ari kami anak beranak gi jenjalan ke Zoo Taiping...pepagi lg bangun sbb nak berkelah katanye..hihi...(cam xcaye je umi bgn pg buat bekal..)dh siap sume skali abah tdo lg..akhil dh bangun,sambung lak tdo...(bangun sbb poo poo aje..,umi yg xcited mula lah "bebai"..)bad habit tuh!

sume keje umah dh setel,akhil pun tdo umi pun tdo skali...akhil bangun kul 12.30pm..lps tuh br la gerak ke Tepeng!yeahuu!!
bley lah nak jenjalan kat zoo tepeng...tp manyak gak minatang yg xde...sepanjang jln tuh umi tunjuk kat akhil..dia buat dek je..sbb dok nengok menda lain...dh lama lepas tuh baru lah dia pulak yg nunjuk² "hoo..ho0..apdia...." xcited gak lah...kira xsesia bwk dia ZOO!!nanti kita gi butterfly farm lak eh...heheh..meriah sungguh....








Monday, February 2, 2009

Testing Suara..1..2..3

video

7month
















Akhil 7month (dlm keta )

video

dlm keta otw balik umah...cian boy..pagi petang teman mummy gih keje...

Terkujat aku dibuatnye...

harini 2Feb 2009...anakku Muhammad Akhil Hakimi dah genap 8bulan....semakin hari semakin berubaha pe'el dia tuh...ape buley buat...org tgh membesar kan...smlm pg aku bg dia mandi stil dlm bath tab dia tuh...boleh tak dia bangun duduk (maybe support pemegang tuh) air dlm besen tu ditepuk² basah lah lantai aku...tetiba tgh aku nk sabun badan dia..dia mcm melonjak,fuh sib xtersembam ke lantai....kalau tak teruk aku 3 hari 3mlm kena "hamput" dgn tokba (atok aku lah...blom lg yg lelain..) kecut gak perut aku..

so setel lah bab mandi,time nk bg pakai bj pulak...ya rabbi...punye lah ssh,kadang tu takut aku dibuatnye!tgh pakaikn pampers dia boley pusing bdn...mcm nak tergeliat je...isk....( cemana la aku masa kekecik dulu eh?cian mama aku...skrg turn aku pulak lah...ha..RASAKAN....)