Pages

About Me

My photo
Permatang Pauh, Penang, Malaysia
Isteri kpd Nor Shariman,Ummie kepada 2 Lil Sweetie Pie MUhammad Akhil Hakimi & Beautiful DarLin Qaseh Umairah..

Renunglah Kita Bersama

HIDUP BERTANGGUNGJAWAB

Allah SWT telah berpesan dalam QS.4:34, "Arrijaalu qawwaamuunaa 'alan nisaa-i" (laki-laki adalah pemimpin bagi wanita). Pesan ini tidak mengindikasikan diktatoriat seorang laki-laki, melainkan memerintahkan pelaksanaan sebuah tanggung jawab kepada laki-laki. Seorang laki-laki bertanggung- jawab atas semua yang berada dalam tanggungjawabnya. Bila ia sudah menikah, maka ia bertanggungjawab memenuhi kebutuhan keluarganya. Oleh karena itu, bila ada seorang istri yang ke luar rumah untuk mencari nafkah dalam rangka memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar suaminya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Demikian pula bila seorang anak ke luar rumah untuk memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar ayahnya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Bila jawabannya adalah, "Ikhtiar suami/ayah belum maksimal!" , maka sesungguhnya laki-laki itu (suami/ayah itu) tergolong lak-laki yang dzalim. Ia telah melanggar QS.4:34, ia telah melalaikan tanggungjawabnya. Ia telah menyebabkan terjadinya eksploitasi istri/anak dalam keluarganya. Dengan demikian ia telah merusak tatanan masyarakat, karena gagal menata dan mengelola keluarganya, yang merupakan bagian dari masyarakat.

Thursday, April 21, 2011

Bila Lihat Wajahnya...


bila saya tgk je wajah Qaseh...terasa mcm syahdu sgt..ntah lah apa yg sy fikir...ye...sy sebenarnya terfikir semasa umo segini anak

sulong sy Muhammad Akhil Hakimi sudah mempunyai adik yang dinamakan Qaseh Umairah...jd smlm ms depa memain kat luar,
sy tgk keletah si Qaseh,terdetik hati kecik ni"masa umo mcm ni Akhil dh dpt adik...betapa independence nye Akhil masa tu...seolah dia faham dia ada adik...tp tetap manja"

dn sy berkata lg "Qaseh,betapa untungnya Qaseh umo segini sudah punyai abg yg sgt caring...sedangkan umo segini Abg Akhil pun patut seperti Qaseh...."

oh...serius syahdu rasanya hati umi.....tapi tidak sesekali sesali dengan kehadiran bb... kerana Qaseh Umairah adalah kepunyaan umi dan abah...sepertimana jua Abg Akhil...


"Salahkah umi wahai Akhil??"...tidak sekali......。..✿⊱*゚‘゚:.*ღLil`DaRLiN ღ*.:゚’゚*⊰✿*:.。


0 comments:

Post a Comment