Pages

About Me

My photo
Permatang Pauh, Penang, Malaysia
Isteri kpd Nor Shariman,Ummie kepada 2 Lil Sweetie Pie MUhammad Akhil Hakimi & Beautiful DarLin Qaseh Umairah..

Renunglah Kita Bersama

HIDUP BERTANGGUNGJAWAB

Allah SWT telah berpesan dalam QS.4:34, "Arrijaalu qawwaamuunaa 'alan nisaa-i" (laki-laki adalah pemimpin bagi wanita). Pesan ini tidak mengindikasikan diktatoriat seorang laki-laki, melainkan memerintahkan pelaksanaan sebuah tanggung jawab kepada laki-laki. Seorang laki-laki bertanggung- jawab atas semua yang berada dalam tanggungjawabnya. Bila ia sudah menikah, maka ia bertanggungjawab memenuhi kebutuhan keluarganya. Oleh karena itu, bila ada seorang istri yang ke luar rumah untuk mencari nafkah dalam rangka memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar suaminya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Demikian pula bila seorang anak ke luar rumah untuk memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar ayahnya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Bila jawabannya adalah, "Ikhtiar suami/ayah belum maksimal!" , maka sesungguhnya laki-laki itu (suami/ayah itu) tergolong lak-laki yang dzalim. Ia telah melanggar QS.4:34, ia telah melalaikan tanggungjawabnya. Ia telah menyebabkan terjadinya eksploitasi istri/anak dalam keluarganya. Dengan demikian ia telah merusak tatanan masyarakat, karena gagal menata dan mengelola keluarganya, yang merupakan bagian dari masyarakat.

Wednesday, December 8, 2010

Bila 3T 1D berjumpa....


assalamualaikum....
Selamat Menyambut Maal Hijrah 1432....
apa tu 3T 1D??hahaha...
3:- teruna
1:- dara...
dr kiri Muhammad Adam Hafis ( my youngest cousin), Qaseh Umairah ( my darlin), Muhammad Aisy Azfar (my anak buah/cicit sulong) and Muhammad Akhil Hakimi ( my hero)
dlm baby cot kt blakang tu adik Aisy ( Muhammad Izz Asy'ar -18hari)
smlm gi ziarah intan dgn 2nd baby (kiranye my kezen la)...kebetulan ade pulak ramai sedara tetiba nenek sy sampai, my uncle , edie ada lah lagi...riuh rendah umahtu jadiknye...bdk2 ni main sampai jerit2 terpekik terlolong...jarang jumpa kan...memanjat2..aduyai...penin...ni sib baik dpt snap pic ( credit to tok daddy ) dgn qaseh yg observe je bebudak bujang ni buat...dia lak terkedek-kedek berjalan...maklomlah br pandai jalan....yg Izz pulak elok je lena ( sbb dh trained kalis munyi...) hahahahaha...tunggu le beso sket....mau bertempiaran ayam itik lari...hehehe..akhil paling seronok sbb jarang nk jumpa kezen2 yg lain...mmg terserlah xcited dlmn diri dia tuh...
nnt kita buat family reunion eh...baru besh...kita tgk je nnt...seronoknye kalau sy dpt join reunion tuh......

0 comments:

Post a Comment