Pages

About Me

My photo
Permatang Pauh, Penang, Malaysia
Isteri kpd Nor Shariman,Ummie kepada 2 Lil Sweetie Pie MUhammad Akhil Hakimi & Beautiful DarLin Qaseh Umairah..

Renunglah Kita Bersama

HIDUP BERTANGGUNGJAWAB

Allah SWT telah berpesan dalam QS.4:34, "Arrijaalu qawwaamuunaa 'alan nisaa-i" (laki-laki adalah pemimpin bagi wanita). Pesan ini tidak mengindikasikan diktatoriat seorang laki-laki, melainkan memerintahkan pelaksanaan sebuah tanggung jawab kepada laki-laki. Seorang laki-laki bertanggung- jawab atas semua yang berada dalam tanggungjawabnya. Bila ia sudah menikah, maka ia bertanggungjawab memenuhi kebutuhan keluarganya. Oleh karena itu, bila ada seorang istri yang ke luar rumah untuk mencari nafkah dalam rangka memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar suaminya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Demikian pula bila seorang anak ke luar rumah untuk memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar ayahnya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Bila jawabannya adalah, "Ikhtiar suami/ayah belum maksimal!" , maka sesungguhnya laki-laki itu (suami/ayah itu) tergolong lak-laki yang dzalim. Ia telah melanggar QS.4:34, ia telah melalaikan tanggungjawabnya. Ia telah menyebabkan terjadinya eksploitasi istri/anak dalam keluarganya. Dengan demikian ia telah merusak tatanan masyarakat, karena gagal menata dan mengelola keluarganya, yang merupakan bagian dari masyarakat.

Thursday, December 9, 2010

Batu Cincin Pertunangku Hilang 1bj!!!!


arghh!!!cemana bley terjatuh batu yg 1 ni??arghh!!ini kali 3 jatuh,dan terus hilang...2x jatuh tp dpt smule even kecik aje....maybe masih rezeki aku...
tapi td masa kat Bangunan Tabung Haji, Penang tetiba aku nengok 1 batu dh xde...huwargh!!!
tak cantik dah....kalu letak pun %tage nak jatuh ade lagi...xkan nk lebur kot n buat baru???ahhh..syg lah....itu cincin pertunangan aku tuh!!
haritu keronsang emas yg tercicir dr tudung...nenek aku kata "xpelah,dh jd rezeki org yg jumpa tuh...halalkan aje.."
aduh....kerongsang tu present nenek aku..kiranye dah 11thn aku pakai kerongsang tu...nk beli baru ???hahaha....dgn harga emas skrg yg rege RM144 segram,mmg aku xbeli la.....aduh....betapa sayangnye aku dgn kerongsang dan cincin tu ( dh xcukup sifat dah...).....aduhai hati..

0 comments:

Post a Comment