Pages

About Me

My photo
Permatang Pauh, Penang, Malaysia
Isteri kpd Nor Shariman,Ummie kepada 2 Lil Sweetie Pie MUhammad Akhil Hakimi & Beautiful DarLin Qaseh Umairah..

Renunglah Kita Bersama

HIDUP BERTANGGUNGJAWAB

Allah SWT telah berpesan dalam QS.4:34, "Arrijaalu qawwaamuunaa 'alan nisaa-i" (laki-laki adalah pemimpin bagi wanita). Pesan ini tidak mengindikasikan diktatoriat seorang laki-laki, melainkan memerintahkan pelaksanaan sebuah tanggung jawab kepada laki-laki. Seorang laki-laki bertanggung- jawab atas semua yang berada dalam tanggungjawabnya. Bila ia sudah menikah, maka ia bertanggungjawab memenuhi kebutuhan keluarganya. Oleh karena itu, bila ada seorang istri yang ke luar rumah untuk mencari nafkah dalam rangka memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar suaminya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Demikian pula bila seorang anak ke luar rumah untuk memenuhi kebutuhan keluarga, maka perlu dipertanyakan, "Sejauhmana ikhtiar ayahnya, dalam memenuhi kebutuhan keluarga?" Bila jawabannya adalah, "Ikhtiar suami/ayah belum maksimal!" , maka sesungguhnya laki-laki itu (suami/ayah itu) tergolong lak-laki yang dzalim. Ia telah melanggar QS.4:34, ia telah melalaikan tanggungjawabnya. Ia telah menyebabkan terjadinya eksploitasi istri/anak dalam keluarganya. Dengan demikian ia telah merusak tatanan masyarakat, karena gagal menata dan mengelola keluarganya, yang merupakan bagian dari masyarakat.

Thursday, August 19, 2010

Nak Cuti ke Takmo Cuti?

nxt week cadang nk cuti..sbb lama gak xcuti kan...tp xtau lg cemana...tgk lah dulu...apapun dh apply dah...kalo rasa haritu mcm malas nk dok umah pi aje keje...kensel je lah cuti tu ye...oh hati gusar pulak rasanya.....
hari2 ada org buang bb,masyaAllah......takde sikit ke rasa simpati dan kasih pada anak tu?tergamak dibuang bayi yg xtau apa2...paling sadis,bayi itu meninggal dlm keadaan yg amat mengharukan...( oh hati....sabarlah...) sy tgk pun sy rasa mcm nk cepat2 sampai rumah nk pelok anak2 saya...bila sy marah akhil sbb buat qaseh nangis,sy rasa geram..mmg sy cubit aje...tp lama sikit lepas tu sy pelok2 dia....bila tgk muka dia pggl "mmi..mi....nenen nak..." aduhai.....oh hati sabarlah......sedih,rasa mcm kenapa sy marah dia...tp kalau tak marah pulak nnt yg ssh kita...mcm mana?
ada yg kata "kesian akhil...." sy tanya kenapa? "sbb kami selalu pukul akhil..." dah salah patut kena marah atau yg sewaktu dgnnya.... "ye lah...kan ada qaseh...." aih, qaseh pulak.... kadang tu sy rasa pelik kenapa perlu salahkan dia??xde sapa yg salah..itu rezeki...kenapa tak fikir sy? sy bersalin cara ceaserian,kenapa tidak kata "luka tu pun xtau mcm mana....dh lekat pulak..." nampak sgt sy ni xde apa2 pun.....tp xpe...biarlah perut sy dibelah...sbb yg keluar dr perut sy adalah anak2 sy yg HALAL....hasil kasih sayang saya dan suami....( oh hati.....dah lama terpendam....sabarlah hati...)
biarlah apapun keadaannya....sy akan jaga anak sy baik sy ssh ataupun senang....biarlah saya curahkan kasih syg sy sama rata...tiada beza...sy tidak sekejam org yg buang anak...paling tidak saya masih waras....cuma kalini sy akan lebih berhati2...biarlah yg berdua ini sy didik secukup rasa....sy tahu,sy ini tidak lah sebaik mana,sekurangnya saya akan berusaha mendidik anak saya supaya jadi seorang anak yg soleh dan solehah...menghormati ibubapa dan ahli keluarga yg lain,akan sy tanamkan sifat dlm diri mereka ziarah menziarahi keluarga dimana jua dan apa jua status mereka, saya akan didik mereka seperti mana mama & papa saya mendidik kami adik beradik.... insyaAllah...
oh hati......bersabarlah.....Allah itu maha Adil dan Maha Mengetahui lagi Menyayangi.....

0 comments:

Post a Comment